Google's datafarms: het internet van binnenuit

Google gunt ons een zeldzaam inkijkje in de datacenters over de hele wereld. De onvoorstelbare hoeveelheid digitale gegevens op Youtube, Google Afbeeldingen, Docs en meer staan dan wel in 'de cloud', toch moeten ze fysiek ergens aanwezig zijn.

De talloze privédocumenten en foto's moeten natuurlijk zo goed mogelijk beschermd worden tegen vreemde pottenkijkers. Daarom is Google normaalgesproken zeer geheimzinnig over de enorme datafarms.

Gelukkig heeft Google een sterke derde partij in dienst genomen om de veiligheid te waarborgen: het Evil Empire uit de film Star Wars stuurt enkele stormtroopers om de complexen te bewaken. Tja, het blijven echte geeks en computernerds die jongens van Google.

De journalist die het lukte toegang te krijgen is Steven Levy van het Amerikaanse tijdschrift Wired. Hij staat bij het internetbedrijf bekend als een groot fan nadat hij enkele lovende artikelen publiceerde in zijn boek The Plex. Daarin bewierrookt Levy de filosofie van Google.

De gebouwen waarin de servers van Google staan zijn zo groot dat medewerkers fietsen nodig hebben om op de gewenste locatie te komen. Alles, maar dan ook alles, is in de huismerkkleuren van Google geschilderd. De fietsen, maar ook de buizen waar het koelwater van de processoren door loopt en de kabels waar de data doorheen zoemt.

De datacenters zijn ook te zien in Google Street View.

Bron: de Ondernemer

Tags Google, datacenter, video, foto