Ondernemen is vooruitzien: een voorbeeld van een (simpele) cash flow prognose

Als je goed draait, kun je nadenken over hoe het nog beter kan. Als je onvoldoende rendement hebt, kun je signaleren waar de pijnpunten zitten, hoe je die gaat oplossen en wat het effect daarvan is in de toekomst.

Voordelen:

Door de liquiditeit in de gaten te houden, krijg je eerder en meer geld binnen! Efficiënt debiteurenbeheer wordt gestart doordat de noodzaak gesignaleerd wordt. Zonder liquiditeitsprognose zie je vaak een te coulant debiteurenbeleid, wat leidt tot moeilijker innen van facturen..

Als je je betalingen vanuit de administratiesoftware doet, kun je instellen dat de rekeningen altijd op de uiterste betaaltermijn worden betaald. Zo ben je altijd op tijd en maak je toch optimaal gebruik van de krediettermijn die jouw leverancier je biedt. Bij het aangaan van contracten kan die betalingstermijn voor jou ook een punt van onderhandeling zijn.

Je signaleert op tijd wanneer je een financiering nodig hebt, of een uitbreiding ervan. Door  een financiering aan te vragen terwijl je te kort de tijd hebt, manoeuvreer je jezelf in een onhandige onderhandelingspositie.

Om je cashflow te verbeteren: overweeg ook eens lease in plaats van koop. Uit je cashflow prognose wordt je  keuze van de gevolgen van financieringswijze duidelijk.

Uit je liquiditeitsoverzicht wordt ook duidelijk of de verhouding tussen kortlopende financiering en kortlopende schulden goed is. Daarmee hangt  de signalering samen of de verhouding tussen langlopende investeringen en langlopende financiering klopt.

Aan de hand van de liquiditeitsprognose kunnen de budgetten worden vastgesteld. Budgettering is handig voor afdelingen, maar ook voor de impulsieve ondernemer.

Tips

Een cash flow prognose hoeft niet ingewikkeld te zijn, als het doel is de dagelijkse bedrijfsvoering te managen.  Dan gaat het om de maandelijkse grote lijnen. Als je die samen met je Online Accountant invult,  kan deze in 15 minuten per maand gemaakt worden.

Plaats hem in een gezamenlijk dossier, bijvoorbeeld de portal van je Online Accountant, of in een tool zoals dropbox (www.dropbox.com)  Zo heb je altijd, samen met je accountant, de laatste versie.

Zorg dat je administratie bij is, dan is de prognose per maand niet veel werk.  In de prognose zie je ook de toekomstige belastingen die je moet betalen, die haal je niet uit je administratie.

Zorg dat je bedragen voor de toekomstige belastingen parkeert op een aparte rekening. Dan kom je nooit voor nare verassingen te staan.

Voor een diepgaandere liquiditeitsprognose kan jouw Online Accountant je ondersteunen, zodat je deze ook voor een financieringsaanvraag kunt gebruiken. Bijvoorbeeld bij de waardebepaling van je bedrijf is een grondigere analyse nodig.

Bijgaande excelsheet kun je aanpassen aan jouw eigen bedrijf, zodat de specifieke liquiditeitsfluctuaties er in opgenomen worden. https://tinyurl.com/5r8glhd

Je kunt bijgaande excelsheet natuurlijk ook op maat toegesneden laten maken voor  jouw bedrijf door jouw Online Accountant. Wanneer je meer informatie wilt, maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek met  jouw Online Accountant in de buurt of mail naar info@OAMKB.nl.